It is currently Sat Aug 19, 2017 1:14 pm



Welcome
Welcome to antiX-forum.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, join our community today!


Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Tue Apr 25, 2017 7:21 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 25, 2017 4:47 pm
Posts: 5
Hello everybody,
I wanted to install this wonderful distro on my old computer, but there are problems
An old CRT monitor is connected to this computer, the screen refresh rate is 60 Hz, but it should be 85.
The problem is both in LiveCD and when fully installed

On other distros everything is fine, including MXLinux

Code:

Machine:   Mobo: N/A model: K8Upgrade-NF3 v: 1.00
           Bios: American Megatrends v: P2.40 date: 07/16/2007

CPU:       Single core AMD Athlon 64 3200+ (-UP-) cache: 512 KB
           speed: 2210 MHz (max)

Graphics:  Card: NVIDIA G73 [GeForce 7600 GS]

Audio:     Card NVIDIA nForce3 250Gb AC'97 Audio Controller

Network:   Card: NVIDIA CK8S Ethernet Controller driver: forcedeth


Xorg.0.log
Code:
[    74.867] (EE) [drm] KMS not enabled
[    74.867] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    74.867] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    74.867] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    74.867] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    74.867] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    74.867] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    74.877] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    74.877]    compiled for 1.16.4, module version = 0.0.2
[    74.877]    ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[    74.877] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[    74.877] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    74.877] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    74.877] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    74.878] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    74.878] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    74.878]    compiled for 1.16.4, module version = 0.0.2
[    74.878]    ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[    74.878] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[    74.878] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    74.878] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    74.878] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    74.878] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    74.878] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[    74.878] (II) Loading sub module "vbe"
[    74.878] (II) LoadModule: "vbe"
[    74.878] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
[    74.878] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
[    74.878]    compiled for 1.16.4, module version = 1.1.0
[    74.878]    ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[    74.878] (II) Loading sub module "int10"
[    74.878] (II) LoadModule: "int10"
[    74.878] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[    74.890] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    74.890]    compiled for 1.16.4, module version = 1.0.0
[    74.890]    ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[    74.890] (II) VESA(0): initializing int10
[    74.895] (II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[    74.916] (II) VESA(0): VESA BIOS detected
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE Version 3.0
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 262144 kB
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE OEM: NVIDIA
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 5.115
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: NVIDIA Corporation
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: G73 Board - p508h2b
[    74.916] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: Chip Rev   
[    74.990] (II) VESA(0): Creating default Display subsection in Screen section
   "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    74.990] (==) VESA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    74.990] (==) VESA(0): RGB weight 888
[    74.990] (==) VESA(0): Default visual is TrueColor
[    74.990] (==) VESA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    74.991] (II) Loading sub module "ddc"
[    74.991] (II) LoadModule: "ddc"
[    74.991] (II) Module "ddc" already built-in
[    74.997] (II) VESA(0): VESA VBE DDC supported
[    74.997] (II) VESA(0): VESA VBE DDC Level none
[    74.997] (II) VESA(0): VESA VBE DDC transfer in appr. 0 sec.
[    75.257] (II) VESA(0): VESA VBE DDC read failed
[    75.257] (II) VESA(0): Searching for matching VESA mode(s):
[    75.259] Mode: 100 (640x400)


Attachments:
Xorg.0.log.tar.gz [10.13 KiB]
Downloaded 34 times
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Fri Jun 16, 2017 7:48 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 25, 2017 4:47 pm
Posts: 5
Same problem on antiX 16.2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Fri Jun 16, 2017 8:43 pm 
Offline

Joined: Mon Apr 20, 2015 9:58 pm
Posts: 495
Location: Sheboygan, WI
Post the video card part
Code:
lspci -v | grep -A 20 VGA


Mine looks like
Code:
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108GLM [NVS 5200M] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Dell Device 1534
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 33
   Memory at f5000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
   Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
   Memory at f0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
   I/O ports at e000 [size=128]
   Expansion ROM at f6000000 [disabled] [size=512K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: nouveau


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Sat Jun 17, 2017 12:16 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 25, 2017 4:47 pm
Posts: 5
Thanks for reply

Here is:
Code:
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G73 [GeForce 7600 GS] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
   Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 19
   Memory at <ignored> (32-bit, non-prefetchable)
   Memory at e0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
   Memory at <ignored> (32-bit, non-prefetchable)
   Expansion ROM at feae0000 [disabled] [size=128K]
   Capabilities: <access denied>


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Sat Jun 17, 2017 4:15 pm 
Offline

Joined: Mon Apr 20, 2015 9:58 pm
Posts: 495
Location: Sheboygan, WI
For some reason it is not showing the video driver.
Kernel driver in use: nouveau is what mine is.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Sat Jun 17, 2017 6:50 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 25, 2017 4:47 pm
Posts: 5
Yes :?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Sat Jun 17, 2017 7:02 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Tue Sep 11, 2007 4:55 pm
Posts: 5894
Location: Greece
Have you tried installing the nvidia driver?

_________________
Philosophers have interpreted the world in many ways; the point is to change it.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Sat Jun 17, 2017 9:50 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 25, 2017 4:47 pm
Posts: 5
No, nouveau has always worked well on other distros
Or you recommend to tried install nvidia?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Old computer, "KMS not enabled"
PostPosted: Sat Jun 17, 2017 10:26 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Tue Sep 11, 2007 4:55 pm
Posts: 5894
Location: Greece
Installing nvidia driver *might* help.

Alternatively, since it works ok on M-16, using the stock Debian 3.16 kernel might provide you with what you need.
It should be available in the metapackage installer under kernel

_________________
Philosophers have interpreted the world in many ways; the point is to change it.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
suspicion-preferred